Press room
22 mrt 2024

Het aantal leerlingen in bouwonderwijs stijgt niet mee met technische richtingen

Vandaag heeft het Nieuwsblad bericht dat er meer leerlingen kiezen voor het technisch of beroepsonderwijs. Helaas is dat nog niet het geval voor het derdegraadsonderwijs bouw: hier zien we een kleine daling ten opzichte van het vorige schooljaar (van 7971 leerlingen in het jaar ‘21-’22 naar 7860 in het jaar ‘22-’23). Een positieve evolutie is dat er een lichte stijging is in het aantal vrouwen in bouwrichtingen (van 316 in het jaar ‘21-’22 naar 346 in het jaar ‘22-’23). Ook de elektriciteitsopleiding in het beroepsonderwijs ziet dit schooljaar een stijging tegenover vorig jaar, met 427 meer leerlingen. Embuild Vlaanderen juicht deze evoluties sterk toe.

Duaal leren boomt ondertussen: dit is een combinatie van leren op school en op de werkvloer. Cijfers van sectorfonds Constructiv tonen aan dat het aantal leerlingen in een duale opleiding steeg met 39,5% ten opzichte van het voorgaande schooljaar. De grootste toename zien we in Limburg (+150%), gevolgd door West-Vlaanderen (+72,7%), Antwerpen (+70,8%), Oost-Vlaanderen (+11,3%) en Vlaams-Brabant (+4,3%). Er zijn momenteel zo’n 40 bouwrichtingen die duaal aangeboden worden, naast de opleidingen ‘leren en werken’ (die in de toekomst mee opgenomen worden in duaal leren). Maar er zijn nog meer leerlingen nodig in deze opleidingen, zeker met de renovatiegolf en energietransitie die zo’n 20 000 extra jobs zal creëren in de nabije toekomst. 

“Daarom willen we, samen met de Vlaamse Overheid, deze opleidingen blijven promoten. Duaal leren is een heel goede manier om leerlingen echt te doen proeven van de jobs en wordt hopelijk alleen maar populairder”, aldus Marc Dillen, directeur-generaal van Embuild Vlaanderen.

Tabellen in bijlage via Constructiv