Events

Lerende netwerken Circulair Bouwen

Begin vandaag met morgen : Circulair Bouwen is dé toekomst

We staan aan het begin van grote veranderingen in de bouwsector, waarbij we antwoorden moeten bieden op de klimaat en economische uitdagingen van vandaag. Wat is Circulair Bouwen en wat betekent dit voor jou?

Dit voorjaar gaan er 2 lerende netwerken Circulair Bouwen voor beginners van start in Zemst en Diepenbeek:

 • Naast het toelichten van bestaande tools, gaan we dieper in op de verwerking van eigen afvalstromen, het ontdekken van nieuwe circulaire materialen en hun toepassingen. 
 • Naast technische specificaties is er ook aandacht voor nieuwe businessmodellen, en samenwerking, zodat je een voorsprong opbouwt in de markt.
 • De theorie in de sessies wordt doorspekt met praktijkvoorbeelden en ervaringen van pioniers en deelnemers.
 • Er is ook beperkt individuele begeleiding voorzien.
 • 6 sessie per lerend netwerk in 3 maanden tijd (maart - juni 2021)
 • Samen met 10 tot 15 bouwbedrijven met vragen rond Circulair Bouwen

Programma

De volgende thema's komen aan bod in 6 sessies per lerend netwerk:

 • Sessie 1: Circulaire Economie en Circulair Bouwen – wat houdt dat nu eigenlijk in?
 • Sessie 2: Hoe ga je om met eigen afvalstromen en hoe kan ik recyclaat en hergebruik inzetten in mijn project?
 • Sessie 3: Nieuwe materialen in de circulaire economie
 • Sessie 4: Circulair ontwerp en het bouwproces
 • Sessie 5: Nieuwe samenwerkingen en businessmodellen
 • Sessie 6: Differentiatie en integratie van circulariteit

Doorheen de sessies wordt ook gepolst naar de vraagstukken die men heeft. Via een halve dag individuele begeleiding geven we advies hoe we deze vragen kunnen oplossen. De sprekers worden in functie van de thema’s per sessie bepaald. De doelgroep zijn alle bouwbedrijven die vragen hebben rond Circulair Bouwen. 

Praktisch

Voor uw inschrijving voor deze lerende netwerken kunt u terecht bij uw Lokale Confederatie Bouw (zie onderstaande links). Voor inhoudelijke of praktische vragen kunt u contact opnemen met freija.jongbloet@vcb.be.

Wat met Covid ? We volgen zoveel mogelijk de maatregelen ivm Covid op.  We streven er naar om fysieke bijeenkomsten te laten doorgaan.  Sessies kunnen - door de maatregelen - online of hybride plaatsvinden.

Dit lerend netwerk wordt georganiseerd in samenwerking met Agentschap Innoveren & Ondernemen - kortweg VLAIO - hét aanspreekpunt van de Vlaamse overheid voor alle ondernemers in Vlaanderen. VLAIO stimuleert en ondersteunt innovatie en ondernemerschap en draagt bij aan een positief ondernemersklimaat, duurzame economische groei en jobcreatie. Dit gebeurt in samenwerking met tal van partners in een sterk netwerk. Samen voor #sterkondernemen

Voor algemene vragen over Circulair Bouwen

Bij de Vlaamse Confederatie Bouw kunt u met algemene vragen over de thematiek Circulair Bouwen terecht bij de Projectcoördinator Circulaire Economie, Petra Ronda, petra.ronda@vcb.be.

"We staan aan het begin van grote veranderingen in de bouwsector, waarbij we antwoorden moeten bieden op de klimaat en economische uitdagingen van vandaag. Circulair Bouwen kan een enorme impact hebben op de inzet van grondstoffen en reduceren van CO2 en creëert bovendien nieuwe jobs. Iedere bouworganisatie – groot of klein – kan daar aan bijdragen en zo maken we samen circulariteit de norm!"