Blogs
25 mrt 2022

Lerend netwerk “BIM is meer dan 3D-model”

De  Vlaamse Confederatie Bouw heeft onlangs samen met de lokale Confederaties Bouw Oost- en West-Vlaanderen het lerende netwerk “BIM is meer dan een 3D-model” georganiseerd. Tijdens een lerend netwerk leren een twintigtal aannemers van experts en van elkaar. De sessie vond plaats bij Danilith Delmulle in Wortegem-Petegem en handelde over het thema “BIM en modulair bouwen”. Naast een bezoek aan de indrukwekkende productiehal met de geautomatiseerde steenlegmachine namen een aantal gastsprekers het woord met inspirerende voorbeelden uit de bouwsector..

Prefab en modulaire bouwmethodes blijven in opmars. Steeds meer aannemers integreren prefab in hun workflow en het ontwerpen met BIM leent zich bij uitstek tot dit bouwproces. Het hanteren van standaard maatvoeringen zorgt bovendien voor een productiviteitsvoordeel en resulteert in een kostenverlaging van het bouwproject. Modulair bouwen was slechts één van de zes thema’s die tijdens dit lerend netwerk aan bod kwamen.

Het was boeiend om vast te stellen dat LEAN bouwen veel raakvlakken kent met de BIM-werkmethodiek. En hoe we nog meer kunnen leren van de maakindustrie wanneer het om gestructureerde werkprocessen gaat.

BIM en samenwerking gaan hand in hand. Door middel van BIM wordt informatie in een project efficiënter uitgewisseld en door ketensamenwerking wordt er beter samengewerkt met de verschillende partijen in het bouwproces. Het succes van BIM is gebaseerd op vertrouwen tussen alle partners maar vergt ook goede afspraken. Dit alles resulteert uiteindelijk in tijdwinst, kostenreductie en procesoptimalisatie. Via ketensamenwerking en goede afspraken kunnen we komen tot een echt “BIM proof bedrijf” en vandaag kan een onafhankelijke audit zelfs leiden tot een erkend BIM-certificaat (ISO19650).

Dat identificatie labels bijzonder veel mogelijkheden bieden kregen we te horen van het bedrijf Aucxis uit Stekene. Een identificatielabel kan een eenvoudige QR-code zijn, een NFC-label of een RFID-tag. Zo’n sticker is in staat om informatie op te slaan die je van een afstand kunt aflezen. En dat 30 tot 40 jaar lang. Ook in de bouwsector kent deze technologie een sterke opmars. Zo kan bijvoorbeeld prefab betonmateriaal voorzien worden van RFID-tags, waarna het traceerbaar is via mobiele RFID-readers. Het object kan een uniek identificatienummer bevatten, maar ook additionele informatie zoals de route welke deze heeft doorlopen in de fabriek en welke bewerkingen er op hem zijn uitgevoerd. En het wordt echt interessant wanneer ook de link wordt gelegd naar het BIM-model. De talrijke voorbeelden uit verschillende sectoren bleken bijzonder inspirerend voor de deelnemers.

En tot slot hadden we uiteraard ook een sessie rond BIM en facility management. Naast het ontwerp, wordt in BIM heel wat data toegevoegd met betrekking tot de materialen en technieken. Deze data worden in exploitatie nog belangrijker en bijgevolg wordt de vraag naar het gebruik van BIM in exploitatie groter en groter. BIM biedt de mogelijkheid tot een veel efficiëntere en gestructureerde aanpak en tot een nieuwe werkwijze in het beheer van een gebouw. Dit werd helemaal duidelijk bij de uiteenzetting door de firma Vinci Facilities die zelfs een oplossing aanbiedt om een gebouw te beheren via een digital twin-model.

Met het lerend netwerk “BIM is meer dan een 3D-model” werd aangetoond dat BIM veel verder gaat dan 3D modelleren. De deelnemers werden uitgenodigd om in discussie te gaan met experten uit de sector. Naast de technologieproviders werden ook (bouw)bedrijven uitgenodigd die concrete toepassingen konden toelichten. Informeren en inspireren zijn de eerste stappen om tot een succesvolle implementatie te komen van innovatieve producten of processen.

Partners

Wenst u meer informatie?

Contacteer onze
verantwoordelijke:

Benedikt Declercq
Benedikt Declercq
benedikt.declercq@embuild.be