Publicaties
Visierapport 2021

Van postcoronaherstel tot duurzame groei

Om de coronacrisis achter ons te laten startte Europa met een relancebeleid voor haar lidstaten. Maar Vlaanderen investeert bovenop de 2,2 miljard die het van de Europese Unie krijgt, nog eens 2,1 miljard met eigen middelen. Meer dan de helft van het Vlaamse herstelplan komt de bouwsector rechtstreeks ten goede.

Naast een impuls voor de economie waarbij de tewerkstelling de hoogte in gaat, creëert het Vlaams relancebeleid ook vertrouwen om investeringen niet langer uit te stellen. In die nieuwe investeringsprojecten zal de focus liggen op verduurzaming, digitalisering en klimaatrobuust bouwen.

Download de volledige PDF Bestellen

Hoofdstuk 1: Van crisis naar relance

De coronacrisis kan misschien wel de hefboom zijn naar een duurzame groei van de bouwsector op lange termijn en biedt kansenom ons beleid en economisch bestel te hervormen en extra investeringen door te voeren. In dit hoofdstuk laten we experten aan het woord en bekijken we de herstelplannen die al tot stand zijn gekomen.

Getuigenissen:

Download hoofdstuk 1 in PDF

Hoofdstuk 2: Bouwelementen van het Vlaamse herstelplan

Met de inzichten in de Europese en Belgische relanceplannen van het vorige hoofdstuk in het achterhoofd achterhalen we wat ze precies betekenen voor de bouw. In dit hoofdstuk distilleren en analyseren we uit het Vlaamse herstelplan de bouwspecifieke investeringen en maatregelen.

Getuigenissen:

Download hoofdstuk 2 in PDF

Hoofdstuk 3: Van herstelplan naar toekomstige groei

Na de coronacrisis zullen andere (nog) belangrijke(re) uitdagingen de kop op steken zoals bijvoorbeeld de klimaatverandering. Doorgedreven energiebesparende en nieuwe beschermende maatregelen zullen nodig zijn. Wij bekijken hoe digitalisering en innovatie hierin een rol spelen en hoe het ruimtelijk beleid aangepakt moet worden.

Getuigenissen:

Download hoofdstuk 3 in PDF

Hoofdstuk 4: Opleiding en tewerkstelling in het kader van de relance

Na de effecten van de coronacrisis, de oplossingen die de herstelplannen bieden en de voorbereidingen op toekomstige uitdagingen gaan we in dit hoofdstuk in op de uitvoerbaarheid. Welke arbeidskrachten hebben we nodig en hoe kunnen we de nodige arbeidskrachten vinden?

Getuigenissen:

Download hoofdstuk 4 in PDF

Algemeen besluit

Er is een algemene consensus dat het niet zal volstaan om opnieuw bij het precoronaniveau aan te sluiten. Deskundigen pleiten voor een duurzame groei met een verbetering van het economisch bestel en een betere werking van de overheid. Het algemene besluit schetst in dit verband de mogelijke hefboomwerking van het Vlaamse relanceplan. Dankzij die hefboomwerking kan de postcoronarelance in de bouwsector zelf tot 4.600 extra jobs leiden.

Getuigenissen:

Download het algemeen besluit in PDF