Projecten

Natuurinclusief Bouwen

Naar een objectief beoordelingskader voor biodiversiteit in bouwprojecten.

De klimaatverandering stelt onze maatschappij tot enorme uitdagingen. Lange periodes van droogte, dalende grondwaterstanden, steeds vaker voorkomende hittegolven en hevige regenbuien met overstromingen. Tegelijkertijd is er door de bevolkingsgroei nood aan de versterking van woongebieden en aan verdere verdichting. De afgelopen jaren toonde de Coronacrisis aan dat die verdichting kwaliteitsvol dient te gebeuren met voldoende kwalitatieve groene ruimte voor de burger. Groene ruimte die ook als leefgebied en netwerk noodzakelijk is voor de biodiversiteit, die door de klimaatverandering onder druk komt te staan.

Met de steun van het Departement Omgeving bij de Vlaamse overheid, voert de VCB een haalbaarheidsstudie uit om tegen eind 2023 een voorstel uit te werken rond een objectief globaal beoordelingskader voor biodiversiteit in bouwprojecten. Dat draagt bij tot een meer proactieve aanpak (door de bouwheer) en een duidelijker kader bij de beoordeling van vergunningsaanvragen. Daarnaast willen we met dit project verder sensibiliseren rond, en inzetten op groen in de bebouwde omgeving.

Het gaat om een belangrijke stap om de ambities verder te versterken rond dit thema in de komende jaren. Groen in de bebouwde omgeving en biodiversiteit zullen immers enkel aan belang winnen. Dat blijkt ook uit het Vlaams Regeerakkoord en de beleidsnota’s. Bovendien biedt dit een antwoord op de behoeften van buurten en van het ruimere publiek bij bouwprojecten. Daarom is het essentieel dat de bouwsector blijft inzetten op het versterken van de natuur en het waarborgen van de biodiversiteit bij zowel stedelijke als buiten stedelijke projecten.

Dit project zit op het snijvlak van milieu, natuur en ruimtelijke ordening/infrastructuur. Het is essentieel om de tot nu toe geleverde inspanning voort te zetten en er continu voor te ijveren om biodiversiteit bij élk bouwproject hoog op de agenda te plaatsen. Alsook om kennis en expertise verder op te bouwen en ter beschikking te stellen.

Het project loopt van juni 2020 tot december 2023.

Het uitbouwen van een objectief kader ter beoordeling van de biodiversiteit.

  • Studie van bestaande beoordelingskaders en concrete projecten die hiervan gebruik hebben gemaakt;
  • Ontwerp van een voorlopig beoordelingskader en (theoretische) toepassing hiervan op enkele proefprojecten in Vlaanderen;
  • Voorstel van een mogelijk beoordelingskader voor Vlaanderen

Sensibilisering, het bundelen en uitwisselen van kennis en ervaring rond natuurinclusief bouwen, via o.a.:

  • Verspreiden van kennis en expertise rond groen-blauwe ingrepen via infosessies;
  • Organiseren van bezoeken aan projecten en instanties die werken aan beoordelingskader;

Onderzoeken van een link tussen het beoordelingskader en het NTMB-zorgsysteem en de ondersteuning van betrokken actoren bij de verdere uitbouw van het systeem

Waar nodig, het opmaken en optimaliseren van technische fiches, bestekken en vademecums m.b.t. Natuurinclusief bouwen.

  • Bijsturen van cursussen en opleidingen en een aanzet geven tot nieuwe lesinhoud
  • Het project wordt begeleid door een stuurgroep die bestaat uit vertegenwoordigers van het Departement Omgeving en de Vlaamse Confederatie Bouw. Het secretariaat en het voorzitterschap van de stuurgroep worden waargenomen door de afdeling Partnerschappen met Besturen en Maatschappij (PBM) van het Departement Omgeving.
  • Daarnaast organiseert de VCB een klankbordgroep bestaande uit verschillende stakeholders en geïnteresseerden om de voortgang van het project toe te lichten, en af te stemmen dat de inhoud en resultaten van het project in lijn zijn met de noden en verwachtingen vanuit het werkveld. Daarnaast kunnen er op regelmatige basis workshops en overlegmomenten ingepland worden met een deel van deze groep om heel concreet te werken aan bepaalde onderdelen van het project. Zij zullen ook betrokken worden bij het opvolgen van de cases m.b.t. het beoordelingskader. Het voorzitterschap en secretariaat van de klankbordgroep wordt waargenomen door de Vlaamse Confederatie Bouw.

Video's

Met de steun van:

Departement Omgeving
Wenst u meer informatie?

Contacteer onze
verantwoordelijke: