Press room
08 sep 2023

Zet sterker in op vakkennis om erfgoedgebouwen te bewaren voor volgende generaties

Open Monumentendag

In de aanloop naar Open Monumentedag op 10 september, beklemtoont Embuild Vlaanderen het belang vakmanschap om erfgoedgebouwen te vrijwaren voor volgende generaties. Daarom vestigt de bouwfederatie de aandacht op de noden van de restauratiesector om hun ambachtskennis in stand te houden en te valoriseren. Hoewel ook in de bouwsector digitale skills steeds belangrijker worden, blijven handenwerk en stielkennis cruciaal. Zeker in een nichemarkt als de restauratiesector met zijn gerichte specialisaties. Vandaag treffen de pensioneringsgolf en een beperkte instroom aan jongeren eveneens de restauratiesector. Daarom doet de bouwfederatie aanbevelingen en breekt die een lans voor samenwerking met de overheid en onderwijs om de knowhow, die sterk aanwezig is in Vlaanderen, door te geven aan de volgende generatie.

“Op Open Monumentendag kan je staaltjes van restauratietechnieken ontdekken in alle provincies. Dat helpt om het belang van ambachtskennis en jobmogelijkheden onder de aandacht te brengen bij jongeren en ouders”, zegt Marc Dillen van Embuild Vlaanderen.
“Hoewel scanning, drones en CNC-machines voor het bewerken van hout en steen, ook in de restauratiesector aan belang winnen, blijft handenwerk en vakmanschap cruciaal. Daarom houden we vast aan specifieke opleidingen en zijn ook de docenten en praktijkleerkrachten belangrijke ambassadeurs voor de sector. Binnen Embuild Vlaanderen zetten we in op het Vlaams Restauratieforum als ontmoetingsplaats voor restauratieaannemers, -architecten, de eigenaars van historisch erfgoed en de betrokken overheden”, aldus Dirk Vanhecke, voorzitter van het Vlaams Restauratieforum en CEO van Verstraete Vanhecke.

Om de restauratiesector in stand te houden en erfgoedgebouwen te bewaren voor de toekomst, kampt de bouw met urgente noden. De bouwfederatie formuleert daarom aanbevelingen om de samenwerking tussen de sector, overheid en onderwijs te optimaliseren:

  • Bundel de krachten om het zevende jaar in het secundair onderwijs te promoten met de beroepskwalificatie natuursteenbewerker, restauratievakman dakwerk/ metselwerk /pleister- en stucwerk
  • Stem het aanbod van de scholen af op de activiteiten van de lokale restauratiebedrijven. Lokale stage- en carrièremogelijkheden helpen deze niche in de markt te zetten en te vrijwaren.
  • Continuïteit van opdrachten is van groot belang om specifieke ambachten in stand te houden. Daarom vraagt de bouwfederatie dat het beleid mee nadenkt over manieren om de kennis in de sector en knowhow binnen specifieke ambachten te bestendigen en verder aan te moedigen. Zo kan de erfgoedstichting Herita met zijn ambitie om door te groeien naar een National Trust voor Vlaanderen, een prominente rol opnemen.
“Naast het feit dat de restauratie van monumenten precisiewerk vergt waar we ook heel wat vrouwen met expertise en ambachtskennis terugvinden, dienen erfgoedgebouwen evengoed te voldoen aan de huidige energie- en comforteisen. Dat maakt van een restauratieproject een boeiende, veelzijdige en hedendaagse uitdaging, die heel wat jongeren moet kunnen aantrekken. In tegenstelling tot andere bouwopleidingen zijn vrouwen bovendien sterk vertegenwoordigd in de Master Restauratie-Conservatie”, besluit Marc Dillen.

>> Op Open Monumentendag worden verschillende restauratieprojecten voorgesteld zoals Kasteel Beauvoorde en de hoeve bij Kasteel Forreist in West-Vlaanderen; en de Robiano-kapel en de woning Leclerq-Vandamme in Vlaams-Brabant. Die vind je hier terug.

>> Meer weten over het Vlaams Restauratieforum binnen Embuild Vlaanderen?