Press room
08 apr 2022

Stijgend aantal energierenovaties beschermt huishoudens tegen energiecrisis

Vandaag zien isolatiebedrijven hun activiteiten zienderogen toenemen. Die trend stemt overeen met het stijgend aantal energetische renovaties in Vlaanderen. Uit de laatste cijfers blijken ingrijpende renovatievergunningen zich op recordhoogte te bevinden. De stijgende energieprijzen trekken momenteel heel wat huishoudens over de streep. Ondanks de stijgende prijzen van bouwmaterialen investeren zij liever in een energierenovatie die gepaard gaat met energiepremies dan de hoge energiekosten te blijven betalen. Het terugverdieneffect van die investeringen is immers aanzienlijk gestegen.

John Coose is voorzitter van de werkgroep isolatiebedrijven bij de Confederatie Bouw en bedrijfsleider van Eltherm. Hij biedt zijn klanten een breed gamma van isolatietechnieken aan met gebruik van traditionele tot meer ecologische materialen. Zowel voor nieuwbouw als voor renovatie:

Onze isolatiewerken zijn enorm toegenomen. Steeds meer mensen willen energiezuiniger gaan wonen. Met de stijgende energieprijzen verdien je een investering in isolatie steeds sneller terug. Bovendien verhoogt je wooncomfort aanzienlijk. Vakmanschap en correcte plaatsing is cruciaal. Ook begeleiding in de materiaalkeuze is vandaag van groot belang. Naast traditionele isolatiematerialen zoals glaswol en PUR/PIR werken wij vandaag ook vaker met kalkhennep, minerale glaswolvlokken en cellulose. Het gebruik ervan dient steeds per werf te worden geëvalueerd, maar dit kan zeker in deze materialencrisis een volwaardig alternatief bieden.”

Zowel de Vlaamse als de federale regering hebben onlangs het pakket aan steunmaatregelen versterkt voor energetische ingrepen en hernieuwbare energietoepassingen in gebouwen. Uit het aantal vergunningen van vorig jaar blijkt bovendien dat ingrijpende renovaties op een recordhoogte zitten. In 2021 was er sprake van een stijging van 15% in vergelijking met 2020 en van 25% ten aanzien van 2019 (zie grafiek 1). De recente steunmaatregelen versterken die gunstige trend. Ook omdat momenteel de terugverdientijd van energetische investeringen tot een derde is geslonken in vergelijking met de situatie vorig jaar als gevolg van de sterk gestegen energieprijzen. Uit VCB-analyse (zie grafiek 2) blijkt dan ook dat wie een energieverslindende woning heeft dubbel zo hard wordt getroffen.

“Zoals andere sectoren ziet de bouw de prijzen van grondstoffen en materialen stijgen. Maar in de huidige energiecrisis blijft een energierenovatie de beste bescherming. Niet alleen investeer je beter in en energiezuinige woning dan in een stijgende energiefactuur, ook kan je rekenen op een sterker pakket aan steunmaatregelen. Voorts geldt tot eind 2023 een verlaagd btw-tarief van 6% op sloop en heropbouw en op hernieuwbare energie bij nieuwbouw”, zegt Marc Dillen, directeur-generaal van de VCB.

Grafiek 1 : Renovatievergunningen in de afgelopen drie jaar

Grafiek 2: wanneer gasprijzen stijgen, stijgt de energiefactuur van een niet-geïsoleerde (EPC E) woning veel sneller dan bij een geïsoleerde woning (EPC A of EPC B)