Press room
22 jan 2024

Bij overmacht moet verplichte renovatietermijn kunnen verlengen

Renovatieverplichting werpt intussen zijn vruchten af

Onlangs heeft de vastgoedsector aan de alarmbel getrokken over het risico op een financiële kater bij overmacht zoals een relatiebreuk, terwijl je als nieuwe eigenaars nog aan de renovatieplicht dient te voldoen. Embuild Vlaanderen ondersteunt de vraag naar een aanpassing van de regels. Bij overmacht dient de termijn te worden verlengd om een boete te vermijden. Maar de bouwfederatie beklemtoont dat de renovatieverplichting as such niet ter discussie staat. Die kan rekenen op een brede consensus. Niet alleen is de maatregel de hefboom bij uitstek om ons verouderd woningpatrimonium te verduurzamen, ook doet die de prijzen van energieverslindende woningen momenteel dalen. Daardoor krijgen huishoudens meer budgettaire ruimte om te renoveren.

“De regels dienen te worden aangepast bij overmacht, maar kandidaat-kopers van een energieverslindende woning doen er steeds goed aan om een deskundige in te schakelen. Zo krijgen zij een goed beeld van de tekortkomingen van de woning en de kostprijs van de energierenovatie die zij binnen de vijf jaar dienen te realiseren. Ook het energieprestatiecertificaat en het asbestattest zijn belangrijke leidraden”, zegt Marc Dillen, directeur-generaal van Embuild Vlaanderen.

Stapsgewijze verstrenging

Embuild Vlaanderen onderlijnt dat kandidaat-kopers zich goed bewust moeten zijn van de verdere verstrenging van de renovatieverplichting. Als nieuwe eigenaar dien je momenteel binnen de vijf jaar label D te halen. Maar vanaf 2028 is dat label C, in 2035 label B en in 2040 label A. De nieuwe eigenaar van een appartement dient tegen 2045 label A te halen. Het gaat om een stimulans om je woning te verduurzamen en waardevast te maken, je comfort te verhogen en je energiefactuur te verlagen in plaats van je centen via muren en ramen te zien verdwijnen. Ook de zittende woningeigenaars moeten voldoen aan label A tegen 2050.

Meer vergunningsaanvragen voor renovatie

In 2018 werden er bijna 27.000 vergunningen voor renovatie aangevraagd. Vervolgens steeg dit sterk om een piek te bereiken in 2021 met ongeveer 39.000 vergunningen. Na een lichte daling in 2022, is het aantal vergunningsaanvragen het afgelopen jaar opnieuw gestegen tot iets meer dan meer dan 38.000. De komende jaren verwachten we een verdere stijging. Niet alleen vanwege het verstrengingspad van de renovatieverplichting, maar ook door de steeds grotere aandacht voor klimaat en besparingen op je energiefactuur.