Agenda
06 sep 2021

Opleidingstraject: Cybersecurity in de bouwsector

Iets waar vele bedrijven echter niet bij stilstaan is dat deze nieuwe manier van werken wel extra aandacht voor beveiliging van data en infrastructuur vergt.  Is cybersecurity een ver van mijn bed-show? Weet je niet hoe je begint aan de beveiliging van je bedrijf en data? En ben je op zoek naar kapstokken waar je concreet mee aan de slag kan gaan zonder een grote investering te moeten doen?
Dan is het traject “Cybersecurity in de bouwsector” iets voor jou! Het vertrekt vanuit het belang van cybersecurity voor jouw bedrijf (welke risico’s loop je) en focust zich vervolgens op tools die jou als bedrijfsleider toelaten om op een efficiënte, moderne en veilige manier te werken. 
Dit traject biedt je inzichten om concrete groeistappen te nemen op vlak van infrastructuur en de daarbij horende opleiding van medewerkers. Op die manier kan jij een professionele en veilige werkomgeving bieden die verdere groei mogelijk maakt.
Dit traject is laagdrempelig en praktisch.  Als deelnemer krijg je inzicht in cybersecurity en de hedendaagse methodieken van hackers, in de tools die beschikbaar zijn om je bedrijf te beschermen, de werking van die tools en welke voor jou interessant zijn. Tot slot gaan we in op het begeleiden van medewerkers in deze veranderingen. Nadien ben je in staat een keuze te maken in waar je wil opzetten (op korte en langere termijn) en met welke partner. En kan je de relevante tools integreren en implementeren in je bedrijf.  

Sessies:

Sessie 1: Waarom cybersecurity anno 2021 in elke bedrijf belangrijk is
Vertrekkend vanuit de termen “privacy” en “security” wordt een breed overzicht gegeven van de verschillende risico’s die je vandaag loopt. Dit gebeurt aan de hand van concrete voorbeelden uit de praktijk. We staan stil bij de impact van een datalek in de ruime zin van het woord. Het doel is hier een eerste inzicht te krijgen in de kwetsbaarheden en het maturiteitsniveau van jouw organisatie.

Sessie 2: De gelaagde beveiliging van je organisatie
We zoomen stap voor stap in op de verschillende niveaus van beveiliging van zowel je toestellen,  netwerk als infrastructuur. Telkens worden er tips en valkuilen vanuit de dagelijkse praktijk besproken. Mogelijke oplossingen  worden besproken m.b.t.
-    Antivirus & antispam
-    Firewall & sandboxing
-    Wireless & NAC
-    MFA & MDM
-    Reverse Proxy & Encryption
Hierbij komen ook verschillende “best practices” aan bod ifv de locatie van je bedrijfsinformatie.  
Je gaat na deze sessie naar huis met een taak: een bevraging van minstens 2 key-medewerkers m.b.t. de huidige beveiliging. 

Sessie 3: Jouw zwakste schakel in security versterken 
Wanneer je weet hoe je met de juiste producten jouw bedrijf kan beveiligen, is een volgende belangrijke stap het kiezen van de juiste partners en het informeren en versterken van jouw medewerkers over beveiliging. Menselijke fouten zijn immers de grootste oorzaak van datalekken.
In deze sessie geven we mee welke parameters je best meeneemt in de keuze van je partner. Daarnaast komen een aantal basistips, tips en trics voor het verhogen van awareness, aan te leren attitudes en platformen die een continue securitytraining op maat van je bedrijf kunnen bieden, aan bod. Dit geeft een houvast bij het informeren en versterken van je medewerkers.
Na deze les moet elke deelnemer minstens 7/10 scoren in de security awareness training test.

Sessie 4: Slotbeschouwingen, lessons learned en aanzet implementatieplan
In deze laatste sessie gaan we concreet aan de slag. Het belang van een goede beveiliging en medewerking van elkeen binnen de organisatie is immers duidelijk, de verschillende mogelijkheden en tools gekend. 
In deze sessie wisselen we ervaringen en meningen uit en werken we samen een eigen actieplan uit. Zo kan hier na het traject aan verder gewerkt worden binnen het bedrijf. 

Doelgroep: Zaakvoerders en it- verantwoordelijken van kleine en middelgrote bedrijven die een plan van aanpak willen opstellen voor intern gebruik of als leidraad voor de samenwerking met hun leverancier  
 
In het kader van de ondersteuning door Syntra Vlaanderen richt dit traject zich bij voorkeur tot laag- en midden-geschoolden en hooggeschoolde vijftigplussers (55-65 jaar). Personen die buiten deze categorieën vallen kunnen weliswaar ook deelnemen aan dit traject.

Praktisch:
Voor uw inschrijving en meer info kunt u via onderstaande links terecht bij uw lokale Confederatie Bouw. Als de corona maatregelen het toelaten zal dit opleidingstraject zal fysiek doorgaan in de lokale Confederaties Bouw.
Aarzel niet om voor inhoudelijke vragen over dit traject te mailen naar Peter Van Damme, peter.vandamme@vcb.be.

De opleiding wordt u aan een lagere prijs aangeboden dankzij Syntra Vlaanderen
resized-finaal-combilogosyntravlaanderenkleur.jpg 

In samenwerking met:
vanroey-logo.png conxion-logo.jpg kmo-portefeuille.png