Actualiteit
02 feb 2022

Kan jij rekenen op subsidies bij VLAIO?

Als ondernemer kan je een beroep doen op heel wat verschillende subsidies en steunmaatregelen. Ben je startende ondernemer, start je met circulair of duurzaam ondernemen, internationalisering, wil je innoveren of anders gaan werken, kijk dan zeker eens of je beroep kan doen op subsidies bij VLAIO. Dat is het Vlaams Agentschap voor Innoveren en Ondernemen.

Wil je een klankbord voor je plannen. Contacteer onze VCB-verantwoordelijke freija.jongbloet@VCB.be of contacteer rechtstreeks een bedrijfsadviseur bij VLAIO.

Klik hier voor de subsidiedatabank van VLAIO

Hieronder vind je alvast een aantal pistes die je kunnen interesseren

  • Tot € 50.000 steun voor digitalisering, circulariteit, internationaliseren of innovatie. Ook in 2022 kan je een beroep doen op de kmo-groeisubsidie van VLAIO. Net als in 2021 worden er drie oproepen gelanceerd en kan je steun aanvragen wanneer je inzet op één van deze vier belangrijke maatschappelijke thema’s: digitalisering, internationalisering, circulair en duurzaam ondernemen of innovatie. Ga jij aan de slag met data uit BIM of 3D-scanning? Of wil je mee op de kar springen van circulair bouwen? Dan komt jouw bouwonderneming misschien in aanmerking voor een kmo-groeisubsidie. Meer weten?
  • Heb je projecten voor een circulaire bouweconomie? VLAIO lanceert een projectoproep rond living labs circulair bouwen. Een breed partnership waaronder minstens één bedrijf aangevuld met bijv. kennisinstellingen of overheden kan een project indienen. Daarbij gaat het om circulaire systeemoplossingen in de bouw. Zo kan je bijdragen aan de Vlaamse ambitie om te evolueren naar een circulaire economie met een gereduceerde materiaalvoetafdruk met 30% tegen 2030. Dit helpt bovendien de broeikasgasuitstoot tegen 2030 drastisch te verminderen. Meer weten?
  • Sinds 1 januari 2022 heeft VLAIO de Strategische Transformatiesteun (STS) bijgestuurd. Het gaat o.a. om een vereenvoudigde en transparantere beoordeling. Ondernemingen die een innovatieve transformatie doorvoeren om hun internationale concurrentiepositie te versterken, kunnen tot 500.000 euro steun bekomen voor investeringen en opleidingen. Initiatieven worden beoordeeld op het innovatieve karakter, de impact op internationale competitiviteit, duurzaamheid, de verankering van tewerkstelling en de versterking van de waardeketen. De parameters “internationalisering” en “verduurzaming” wegen zwaarder door dan vroeger. Bovendien is de creatie van bijkomende tewerkstelling een noodzakelijke voorwaarde. Projecten met een uitzonderlijk belang op vlak van duurzaamheid of klimaat kunnen tot 1 miljoen euro steun per onderneming per kalenderjaar toegekend krijgen. Meer weten?
Wenst u meer informatie?

Contacteer onze
verantwoordelijke:

Freija Jongbloet
Freija Jongbloet
Freija.jongbloet@embuild.be