Press room
26 aug 2021

Publiek-private partnerships zijn cruciaal voor voldoende laadinfra

Breed en toegankelijk netwerk aan laadpunten boost elektrisch wagenpark

Onlangs heeft Vlaams minister van Mobiliteit, Lydia Peeters, haar projectoproep kracht bijgezet om (semi-)publieke laadinfra uit te rollen op privéterrein. Het gaat bijvoorbeeld om parkings aan horeca en supermarkten of tankstations waar iedereen haar of zijn elektrische wagen kan laden. De bouw- en installatiesector ondersteunen ten volle dit initiatief dat bijdraagt aan de ambitie om tegen 2025 bijkomend 30.000 extra laadpunten te realiseren. De minister maakt 3 miljoen euro vrij voor deze projectoproep. Bedrijven kunnen nog tot 1 september hun project voorstellen.

Vlaanderen telt momenteel 4.700 publieke laadpalen. De Vlaamse regering maakt binnen het relanceplan Vlaamse Veerkracht middelen vrij om in 30.000 extra publieke laadpalen te voorzien tegen 2025. En in 2030 beoogt de Vlaamse regering tot één laadpunt per 100 inwoners of 66.000 laadpunten in totaal. Om deze ambities waar te maken, wordt er ook sterk ingezet op laadpunten op privéterrein. Want experts geven aan dat in 2030 de helft van de nieuw verkochte wagens uit zero-emissiewagens zullen bestaan. Zo zien we vandaag reeds dat de laadinfrastructuur aan uitbreiding toe is om de huidige elektrische vloot van de nodige laadpalen te voorzien. Een breed en toegankelijk netwerk met o.a. de nadruk op woon-werkverkeer is daarbij een belangrijke driver. Ook bedrijven kunnen een belangrijke bijdrage leveren en zo het verschil helpen maken op weg naar groene mobiliteit.

“Elektrische wagens maken steeds meer opgang en bestuurders willen vooral dicht bij huis, op en naar het werk kunnen laden. De ambities en deze projectoproep van Vlaams minister Peeters sluiten in deze fase van de marktontwikkeling aan bij deze reële behoeften. Een breed en toegankelijk laadnetwerk komt bovendien de wendbaarheid van een elektrisch wagenpark ten goede. Nabij, snel en gebruiksvriendelijk kunnen laden, zal de uitrol ervan versterken”, zegt Marc Dillen van de Vlaamse Confederatie Bouw.

Innovaties vergroten intussen de troeven van een elektrisch wagenpark in Vlaanderen. Zo zijn er vandaag ontwikkelingen rond snelladers voor bedrijventerreinen die tweerichtingsverkeer mogelijk maken: niet alleen zou je elektrische wagens opladen, ook zou bijv. een kantoorgebouw op een bewolkte dag stroom uit de batterij van datzelfde wagenpark kunnen halen. Zo hoeft een bedrijf minder beroep te doen op het net.

“Installatiefederatie Techlink is verheugd over bijkomende aanmoedigingen voor extra laadinfrastructuur en over deze uitdaging voor haar elektrotechnische installateurs. Onze installateurs bereiden zich intussen gedegen voor op het versneld plaatsen van laadpalen. Wij anticiperen op die verwachte verhoogde vraag door het opzetten van heel wat opleidingen”, besluit Kris Van Dingenen, Algemeen directeur van Techlink.

Klik hier voor de opleidingen van Techlink

>> De projectoproep van Vlaams minister Lydia Peeters kan je terugvinden op: www.milieuvriendelijkevoertuigen.be

Een persbericht van